Zyra e Koordinatorit të OKB - së për Zhvillimin

Koordinatori i Okb-së për Zhvillim (DC) është përfaqësuesi më i lartë i Sistemit të Zhvillimit të Kombeve të Bashkuara në Kosovë. Ajo është ekuivalente me Koordinatorin e Banorëve, ose RC siç njihet diku tjetër. DC është përfaqësuesi i caktuar i – dhe raporton për – Sekretarin e Përgjithshëm të OKB-së.

Koordinatori i Okb-së për Zhvillim, i mbështetur nga Zyra e Koordinatorit për Zhvillim (DCO), është kryesuese e ekipit të OKB-së për Kosovë të përbërë nga agjenci, fonde dhe programe që kanë bashkëpunim në Kosovë dhe si të tilla koordinuese dhe lehtësuese për një mbështetje efektive të Sistemit të Zhvillimit të OKB-së për arritjen e Objektivave të Zhvillimit të Qëndrueshëm (SDGs) të Kosovës, siç specifikohet në United Nations Sustainable Development Cooperation Framework (UNSDCF).

UNSDCF është një kuadër programor pesëvjeçar i zhvilluar bazuar në një analizë solide, pra Common Kosovo Analysis  dhe në konsultim me partnerët kombëtarë dhe ndërkombëtarë në të gjitha nivelet. UNSDCF përshkruan përparësitë e përbashkëta strategjike të Ekipit të OKB-së për Kosovën që do të kërkojnë gamën e plotë të ekspertizës dhe burimeve nga agjencitë, fondet dhe programet e Kombeve të Bashkuara.

Koordinator i OKB-së për Zhvillimin në Kosovë

A.S.
Titulli: Znj. Arnhild Spence, emërua Koordinator i Okb-së për Zhvillimin nga Z. Antonio Guterres më 5 shtator 2022.

 

Znj. Spence e Norvegjisë ka 30 vjet përvojë profesionale në qeveri, OKB, NATO dhe shoqëri civile. Ajo ka kompetenca  në sigurinë, zhvillimin dhe çështjet humanitare.

Znj. Spence u bashkua me Programin Botëror të Ushqimit (WFP) në vitin 2014 si Drejtoreshë e Partneriteteve. Ajo udhëhoqi zbatimin e Strategjisë së Partneritetit të WFP-së, duke koordinuar gjithashtu punën e organizatës në AGJendën 2030 dhe Samitin Humanitar Botëror.

së fundmi, znj. Spence menaxhoi operacionet në terren të WFP-së në Pakistan si zëvendëse dhe drejtuese e vendit në detyrë. Në Pakistan, ajo mbështeti qeverinë në takimin e saj të Nivelit të Lartë të OKB-së për Sistemet Ushqimore, menaxhimin e fatkeqësive dhe duke u mbështetur në mbrojtjen sociale. Në shtator të vitit 2021 ajo u delegua nga WFP në Lëvizjen Scaling Up Nutrition (SUN), ku ajo udhëhoqi transformimin organizativ dhe shërbeu si Drejtoreshë e Përkohshme. Para se të bashkohej me WFP, znj. Spence shërbeu me OCHA, Zyrën e OKB-së në Gjenevë, Këshillin Norvegjez të Refugjatëve dhe Lëvizjen e Kryqit të Kuq.

Vendosja e saj e parë në terren ishte në vitin 2012, si Zëvendës Shefi i Zyrës, OCHA Afganistan. Znj. Spence filloi karrierën e saj në fushën e politikës së jashtme dhe të sigurisë, ku puna e saj përfshiu pozicione në Ministritë Norvegjeze të Punëve të Jashtme dhe Mbrojtjes, dhe Stafin Ndërkombëtar të NATO-s. Ndërsa ishte në NATO, znj. Spence negocioi disa politika të përbashkëta midis NATO-s dhe partnerëve mbi paqeruajtjen. Znj. Spence ka një diplomë master në Marrëdhëniet Ndërkombëtare nga Universiteti i Oslos.